25 Temmuz 2013 Perşembe

"İTÜ Gezi Forumu - 8" Notları - 22.07.2013

Geçtiğimiz hafta salı günü sabaha karşı evleri basılarak alınan ve hukuksuz bir şekilde 4 gün gözaltında tutulan çoğu üniversite öğrencisi 29 kişi ilk gündem maddesiydi. Bu arkadaşlardan üçüde İTÜ öğrencisiydi ve onlardan biri olan İsmail Cem Bakır’da aramızdaydı. Yaşadıklarını anlattı.

Okulumuzda 8 Temmuz’da yapılan mezuniyet törenini izlemek için tribünlerde bulunduğunu belirterek, o gün törende rektörlük tarafından çağrılan sivil polislerin tribünlerde kendisinin ve kendisi gibi daha pek çok kişinin fotoğrafını çektiklerini farkettiğini belirtti. Alınma nedenlerinden birisininde bu olabilceğini söyledi. Kendisini gözaltı süresi boyunca ve Çağlayan Adliyesi’nde yalnız bırakmayan hocalarına ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Diğer gündem maddeleri:

1. Rektör Karaca’nın 6 Ağustos’ta 1.yılının dolmasından dolayı yapılacak olan etkinlikler
Alınan Karar: 6 Ağustos arife gününden bir gün önce olduğu için ve ondan sonraki haftada final arası olacağından, yaz okulu finallerinin 14 Ağustos’ta başlamasındasn ötürü, daha kalabalık olabileceği düşünülerek etkinliği 1 Ağustos Perşembe günü yapma kararı alındı.

O gün rektörlük önünde okulumuzdaki akademik, özgür, bilimsel, dayanışmacı... bir ortamın ölümünün 1.yılını anmak dolayısıyla helva kavurup, bu helvanın dağıtılmasına karar verildi.

Forumda oluşturulan eylem komisyonu, forumdan sonra bunun detaylarını konuştu.

Bu hafta 25 Temmuz Perşembe günü saat 16.30’da -yeni döneme kadar yapacağımız son forum olan- forumda bu eylemlilikte bunun dışında neler yapabileceğimizi konuşma kararı alındı.

Bunun dışında eğer yapabilen olursa 1 Ağustos’a kadar rektörün 1 yılda yaptıklarını var olan videolarıda derleyerek, facebook, twitter vb. Sosyal medyada yayıp, bu eylemliğimizi böyle bir şekilde duyurma kararı alındı.

Ayrıca bu hafta perşembe günkü foruma kadar her birimiz çevremize rektörün son 1 yılınıda anlatarak bu eylemliliği duyurup, neler yapabileceğimizi konuşmak için arkadaşlarımızı son foruma dahil etmek kararlaştırıldı.

Öneriler: O gün tabut taşınması, yaka kartları takılması, rektörlüğün önünde çadır kurulması vb. Önerilerde ortaya atıldı.

2. Üniversitelere yeni dönemle birlikte özel güvenlik yerine polislerin görev alması tartışıldı. Bu konuyla ilgili okullar açılana kadar fiziki bir eylemlilik yapılması zor olduğu belirtildi.
Ama, bu konuyla ilgili bir blog açıp veya varolan blogu kullanıp konuyla iligili akademik, sosyolojik yazıların biriktirilebileceği söylendi. Bir tanıtım videosu da kullanılmasına da karar verildi. Bu tanıtım videosunda akademisyenlere ve öğrencilere polisin okula girmesi ile ilgili ne düşündüğü sorularak alınan cevaplardan bir kısa film elde edilmesine karar verildi.

3. Cuma günü bütün üniversiteler arası foruımun okulumuzda düzenlenmesinin duyurusunu yapılması kararı alındı.

Öğle saatinde yapılmasından dolayı katılım normale göre az olduğu gözlendi. Bu nedenle forum saatinin 16.00 olarak kalmasına karar verildi.


Forum Perşembe günü saat 16.00’da tekrar buluşmak üzere bitti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder