1 Ekim 2013 Salı

"İTÜ Forumu - 12" Notları - 01.10.2013

Gündemler:

  • Rektöründen Kiralık İTÜ: İTÜ'deki kiralamalar, kantin işletmeleri, ticaret
  • 7 Ekim Pazartesi KSB'de yapılacak etkinliğe dair protesto
  • Öğrenci ve araştırma görevlilerine 28 Mart 2013'te yapılan eylem hakkında gönderilen uyarılar

Alınan Kararlar ve Diğer Öneriler:

  • 7 Ekim Pazartesi günü KSB Büyük Salon'da THY Genel Müdürü Temel Kotil'in katılımıyla yapılacak olan etkinliğin; katılımcı kurumun ve kişinin emek düşmanı ve gerici politikaları sebebiyle bir üniversiteye yakışmayacak bir etkinlik olduğuna karar verildi. Bu eksende etkinlik gününde bir eylem yapılmasına karar verildi.
  • Yapılacak olan eyleme bir buçuk yıla yakın zamandır hakları için direnişte olan THY işçilerinin davet edilmesine, eylem ile ilgili basına çağrı yapılmasına, diğer üniversite ve park forumlarına davet gönderilmesine karar verildi. Eylemin ardından İTÜ Forumu-13'ün gerçekleştirilmesine karar verildi.
  • 28 Mart 2013 tarihinde araştırma görevlilerinin işten çıkarılmalarını ve bu konuda 519 öğretim üyesinin görüşlerinin yok sayılmasını protesto etmek için rektörlük önünde yapılan eylem ile alakalı olarak; rektör Karaca imzasıyla çok sayıda öğrenci ve araştırma görevlisine gönderilen uyarı metinlerinin herhangi bir soruşturma olmaksızın gönderildiği ve meşru olmadığı, açıkça göz dağı vermek gibi bir niyet taşıdığı konuşuldu. İTÜ Forumu'nun uyarı gönderilen İTÜ'lülerin hepsine sonuna kadar sahip çıkmasına ve ilerleyen zamanlarda bu konuya dair bir çalışma yapılmasına karar verildi.
  • İTÜ'de kantin işletmeleri başta olmak üzere her alanın ticari yaklaşımlarla değerlendirilmeye çalışıldığı, öğrencileri güncel olarak en fazla etkileyen alanın kantinler olduğu konuşuldu. "Rektöründen Kiralık İTÜ" başlığı altında yürütülen tartışma kantin işletmeleri üzerinde yoğunlaştırıldı.
  • Kantin işletmeleriyle alakalı olarak yürütülecek çalışmaların temeline herhangi bir şirketin kâr mantığıyla işletmeye devam edeceği kısmı fiyat indirimlerinin değil "kâr amacı gütmeyen kantin" modelinin konulması ve bu eksende çalışmalar yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca kâr amacı gütmeyen kantin uygulamasının Mayıs 2012'de İTÜ Senatosu kararıyla güvence altına alınmış, kazanılmış bir hak olduğunun vurgusu yapıldı.
  • Kantin işletmeleri ve İTÜ'deki kiralama işleri ile ilgili mevzuatın incelenmesi ve foruma bilgilendirme yapılması kararlaştırıldı.
  • İTÜ Forumu'nun tüm bileşenlerinin buluşma noktası olabilecek, kamusal nitelikte bir alanın yaratılması konusunda başlangıç olması amacıyla Dayanışma Meydanı'na çay kazanları konularak alanın hareketlendirilmeye başlanmasına karar verildi.
  • Kantin işletmeleri ile ilgili olarak 2-3 gün sürecek uyarı boykotları, bilgilendirme amaçlı görsel çalışmalar, gezici kantin kurulması önerileri getirildi. Sürekliliğin sağlanabileceği fakülte binalarında alternatif kantinlerin oluşturulmaya başlayabilmesi için (çay kazanı konması gibi basit yöntemlerle) çalışma yürütülebileceği konuşuldu.
  • Kantinleri kiralayan şirketlerden bir tanesi olan "Etiler Marmaris" işletmesinin, birçok şubesi bulunan bir zincir olarak İTÜ'de kantin işletmelerinin ticari bir alan şeklinde değerlendirildiğinin önemli örneklerinden biri olduğu; ayrıca Gezi Parkı direnişi esnasında eylemcilere yönelik faşist tutumu sebebiyle önemli bir noktada durduğu tespiti yapıldı. 
  • İTÜ Forumu - 13'ün, 7 Ekim Pazartesi günü yapılacak olan eylemle birleştirilmesi sebebiyle THY işçilerine söz verilerek başlanmasına, ana gündemlerin Kampüs Kart uygulaması ve 28 Mart 2013'te yapılan eylemle ilgili gönderilen uyarı yazıları olmasına karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder