2 Kasım 2013 Cumartesi

Sökülen Fidanlar Hakkında İTÜ Forumu'ndan Rektörlüğe Açık Mektup



İTÜ Forumu Cumhuriyet Bayramı tatilinde rektörlük tarafından sökülen ve başka bir alana taşındığı iddia edilen fidanlar hakkında, rektörlükten yapılan açıklamalara cevaben bir açık mektup yayınladı:

"İTÜ Forumu tarafından 24 Ekim Perşembe günü, ODTÜ’de yaşanan hukuksuzluğu ve ağaç katliamını protesto etmek, ODTÜ’ye desteğimizi göstermek ve Haziran direnişi sırasında yitirilen gençlerimizi anmak üzere bir eylem gerçekleştirilerek Ayazağa yerleşkesi girişinde uygun bulunan alana yaklaşık 30 adet fidan dikilmiştir. Dikilen fidanlar, Cumhuriyet Bayramı tatilinde İTÜ Forumu’yla herhangi bir irtibat kurulmadan İTÜ Rektörlüğünün bilgisi ve onayı ile sökülmüştür


Fidanların sökülmesine gelen tepkiler üzerine, önce Genel Sekreter Yardımcısı Aylin Yıldırım Elbay tarafından sosyal medyada ve rektörlük tarafından İTÜ resmi web sitesinde açıklama yapılmıştır. Yapılan açıklamalarda, İTÜ Rektörlüğü’nün kampüsü yeşillendirme konusunda öğrencileri desteklediği ancak, dikilen fidanların İTÜ peyzaj planına uygun olmadığı ve izin almaksızın fidan dikmenin yasal olmadığı ifade edilmekte, fidan sökülmesine tepki göstermek üzere rektörlüğe giden yedi öğrenci hakkında idari ve hukuki soruşturma açıldığı belirtilmektedir. 


Öncelikle söz konusu fidanların, sadece kampüsü yeşillendirme amacı taşımadığını, aynı zamanda ODTÜ’lülerle dayanışma içinde olduğumuz mesajını vermesi ve polisler tarafından öldürülen genç kardeşlerimizin unutturulmaması için bir sembol olması amacıyla diktiğimizi o günkü basın açıklamamızda dile getirmiştik. Bu açık mektupta da yinelemekte fayda görüyoruz.


 İTÜ Forumu olarak rektörlük tarafından diyalog kurmaksızın gerçekleştirilen fidanlık yıkımını ve buna tepki gösteren öğrencilere soruşturma açılmasını kınıyoruz ve İTÜ Rektörlüğünün aşağıdaki sorular üzerinden İTÜ kamuoyuna gerekli bilgilendirmeyi yapmasını talep ediyoruz.  Sorularımıza yönelik olarak İTÜ kamuoyuna tatmin edici bir bilgilendirme yapılmadığı takdirde fidanlık kurma eylemimizi tekrarlayacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.


1.       Yapılan açıklamalarda dikilen fidanların yasa dışı olduğu söylenmiştir. Bu hangi yasa ve yönetmelikte geçmektedir?

2.       Açıklamalarda bahsedilen peyzaj planının içeriği nedir? Plan ne zaman hayata geçirilecektir?

3.       Peyzaj değişiklikleri ile ilgili projeler Rektörlük haricindeki İTÜ bileşenlerinden niçin gizlenmektedir? Diğer İTÜ bileşenlerinin kampüsteki düzenlemeler üzerinde bir söz hakkı yok mudur?

4.       Diktiğimiz fidanlar neden Cumhuriyet Bayramı resmi tatilinde, okul boşken sökülmüştür? Bu tavrın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce bayram tatili sırasında gece yarısı ODTÜ’ye yapılan saldırıdan ne farkı vardır?

5.       Sorun sadece fidanların dikileceği yer ise ve rektörlük çabalarımızı olumlu karşılıyor ise, neden yer göstermek yerine rektörlük kapısına etten duvar örme yoluna gidilmiştir?

6.       Sökülüp başka bir yere yeniden dikildiği iddia edilen yaklaşık 30 adet fidan neden iddia edilen yerde bulunamamaktadır?

7.       Fidanlara iliştirilmiş olan gençlerin portreleri nerededir? Açıklamalarda bu portrelere ve polisler tarafından öldürülen gençlere dair bir ifade neden yer almamaktadır?

8.       Fidanların sökülmesine karşı çıkarak rektörlüğe giden yedi İTÜ öğrencisinin tepkisi neden acele bir soruşturma ile yanıtlanmış ve mesnetsiz suçlamalarla birlikte ilan edilmiştir? Örneğin kırıldığı iddia edilen kapıyla alakalı neden hiçbir kanıt bulunamamaktadır?

9.       Resmi açıklama için neden bu yedi öğrencinin fidanlar için rektörlüğe gitmesi beklenmiştir? 


İTÜ FORUMU"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder